Skötsel

För att ditt instrument och din stråke skall fungera bra är det viktigt att man sköter dem. Här nedan följer lite saker du bör tänka på.

Handsprit

Repartationen gick utmärkt!


Handsprit är bra, men sprit löser även lacken på både instrumentet och stråken. Så tänk på att om du har använt handsprit se till att händerna verkligen är torra innan du tar upp ditt instrument eller stråke.

Rengöring


Att man torkar av allt löst harts med en mjuk trasa från stråkinstrument gör att man håller lacken blank och fin. Slarvar man med detta klibbar hartset fast i lacken och sedan fastnar ny harts och smuts mycket lättare. Vid enkel nedsmutsning finns speciella rengöringsmedel att använda men vid kraftig nedsmutsning bör man låta en fiolbyggare rengöra instrumentet.

Väder


Stråkinstrument är tillverkade i trä och dessa påverkas hela tiden av förändringar i vädret. Det är framförallt luftfuktigheten som är viktig. När det blir kallt på vintern blir det ofta väldigt torrt. Torkan gör att det finns risk för sprickor framförallt i locket. Vet man att man har torrt bör man använda fuktare för att eliminera de spänningar som blir i instrumentet. Garantier gäller ej för torrsprickor, så man bör se till att instrumentet förvaras på lämpligt sätt. Likaväl som man inte lämnar kvar sitt instrument i bilen på vintern när det är kallt bör man inte heller göra det på sommaren när det är varmt. Låt det heller aldrig ligga i direkt solljus.

Stämskruvar


Även stämmskruvarna påverkas av vädret. Är det för torrt väder kan skruven lossna och är det mycket fuktigt kan den fastna. Man kan försöka lirka ut skruven lite om den fastnar samt trycka in den om den är lös. Ibland kan det hända att skruven knakar när man stämmer. Då bör man sätta på lite skruvpasta som smörjer och ökar friktionen så att skruven håller. Vid stämning trycker man skruven lätt inåt och drar strängen mot den sida på skruvlådan som huvudet på skruven sitter. Då hjälper strängen till at hålla inne skruven. Skruven slits även med tiden och den kan torka och bli oval, då måste man lämna in instrumentet för justering och eventuellt byte av skruvar.

Stråken


Det är viktigt att man spänner upp stråken lagom mycket. Man brukar säga att när man har ett mellanrum som stångens tjocklek mitt på stången så är det lagom. För de flesta är det självklart att man efter avslutad spelning spänner ner stråken. Slarvar man med att skruva ner stråken kommer stången efter ett tag att förlora sin spänst och därigenom sina spelegenskaper. Stråken bör man också torka av och ta bort löst harts från stången. Man ska aldrig ta på taglet med fingrarna, för då får man fett på taglet och det biter inte. Stråkens tagel slits och blir så småningom blankt och då sitter inte hartset kvar. När man märker att man måste hartsa ofta är detta ett tecken på att taglet är uppslitet. Man bör då lämna in stråken för omtagling. För en amatör håller taglet i ungefär ett till ett och halvt år och ett proffs behöver i regel byta oftare. Hartset är en färskvara som torkar ut efterhand. När det börjar bli ca tre år kan det vara dags att byta till ett nytt.

Byte av strängar


Strängar behövs bytas med jämna mellanrum. För en amatör efter ungefär ett och ett halvt år och för proffs något oftare. Vid byte av strängar och även vid stämning är det vanligt att stallets överdel dras med strängen (det blir bra friktion av gammalt harts). Det är därför viktigt att man vid byte av strängar smörjer med blyerts i hacken på stallet. Grafiten i blyet gör att strängen glider lättare. Det är då även lättare att dra tillbaks stallet i rätt läge. Baksidan av stallet (den sida som är mot stränghållaren) skall vara i 90 garders vinkel mot sargkanten. Man kan försiktigt genom att sätta tummarna på baksidan och pekfingrarna på framsidan dra stallet rakt igen. Stallet står löst på locket och det är av stor betydelse för klangen att det står på rätt ställe. Det är därför viktigt att man inte rubbar fötterna från sin plats. Även översadeln bör smörjas med blyerts för att strängen ska glida lätt och att det inte ska bli för stor belastning i skruvlådan.

Efter att man tagit av en sträng smörjer man hacken i sadel och stall.
Man kan smörja hacken med t.ex. parafin eller en mjuk blyertspenna.
Lås strängen genom att låta strängen korsa/"gå över föregående" varv
Fortsätt linda strängen så att ytersta varvet hamnar på skruvhuvudets sida.
Stäm upp strängen sakta. Tänk på att de flesta strängar inte tål överstämning.
Tänk på att dra tillbaka stallet. Stallet dras lätt med strängen (mot greppbrädan).
Stallets baksida ska stå i 90 graders vinkel till linje där locket och sargen möts
Butikens öppettider
Måndag - Fredag
09.00 - 12.00
13.00 - 17:30
Sommartider
9:00 - 17:00
No items found.